Veel gestelde vragen

Wat moet ik doen als een televisietoestel stinkt, een sissend of raar geluid van binnen te horen is of er een brandlucht uit komt?

Wat moet ik doen als het toestel uitvalt (en zelfs weer gaat spelen)?

Hoeveel gebruikt een televisietoestel aan energie?

Is er bij een televisie op stand-by nog de hoogspanning aanwezig?

Moet een televisie toestel gestofzuigd worden van binnen?

Moet een televisie eerst "afkoelen" als u hem een tijd hebt gebruikt?

Mag je een televisietoestel op zijn kant zetten?

Mag een televisie op stand-by staan?


Wat moet ik doen als een televisietoestel stinkt, een sissend of raar geluid van binnen te horen is of er een brandlucht uit komt?

Uitzetten en de stekker uit het stopkontakt halen!!

Het apparaat niet meer gebruiken en laten nazien.

Indien het toestel verder inwendig blijft branden, kan u beter het buiten zetten, als u daartoe in staat bent. Kunt u dat niet, dan kan u als u zeker weet dat de stekker uit het stopcontact is, met een brandblusser het vuur kunnen blussen.

In tegenstelling tot geruchten, exploderen televisies niet, zoals explosies zich voordoen. (Knallende condensatoren zijn geen explosief, maken wel een heleboel herrie) Alles hangt van het moment af en de staat waarin de brand zich bevind. Blijf in ieder geval rustig en overzie wat het beste is te doen. De vrees dat een televisie explodeert en u verwond is vele malen kleiner dan u denkt.

Terug


Wat moet ik doen als het toestel uitvalt (en zelfs weer gaat spelen)?

Het niet meer gebruiken en na laten kijken!!

Vaak kan het beter zijn het toestel direct na te laten kijken om meer schade en hogere reparatie kosten te vermijden.

Terug


Hoeveel gebruikt een televisietoestel aan energie?

Een televisietoestel gebruikt gemiddeld 100  watt aan energie. In stand-by vele malen minder, soms ongeveer 5 tot 10 watt. Het is per apparaat verschillend.

Een breedbeeld televisie kan ook 125 watt gebruiken. Voor een videorecorder is het ook veel minder. Wilt u het exact weten, kijk dan even achter op het toestel, of in de gebruiksaanwijzing bij technische gegevens.

Ter vergelijking: Een strijkijzer gebruikt tussen de 1000 en 1600 watt.

Terug


Is er bij een televisie op stand-by nog de hoogspanning aanwezig?

Neen, de hoogspanning is uitgeschakeld. U hoort de hoogspanning soms afschakelen. Bij een toestel op stand-by (geldt bijna voor alle apparaten op stand-by) is alleen een deel van de voeding onder spanning. Als er een opdracht tot opstarten word gegeven door een toets in te drukken of door de afstandsbediening, word de rest van het toestel aan gezet. Zie vorige vraag i.v.m. gebruik.

Terug


Moet een televisie toestel gestofzuigd worden van binnen?

Neen. Indien het nodig is zal bij een reparatie, de monteur het doen.

Het is ten zeerste af te raden zelf een televisietoestel open te maken en te reinigen. Schade aan de beeldbuishals is aanwezig wat betekent dat er een nieuwe beeldbuis in moet. Kosten? Een bijna nieuwe televisie!

Terug


Moet een televisie eerst "afkoelen" als u hem een tijd hebt gebruikt?

Dit idee berust op de tijd dat er nog buizen in televisietoestellen zaten.

(Alleen de beeldbuis is nog in gebruik, maar deze hoeft niet af te koelen)

U kan dus gerust de kast, waarin huidige televisietoestellen staan, direct sluiten. Warmte speelt praktisch geen rol meer.

Wel is het verstandig als de televisie uit een koude ruimte komt, (tuinhuisje of lang in een koude auto in de winter heeft gestaan) het apparaat nog niet aan te zetten maar eerst te laten acclimatiseren. U zal merken dat de beeldbuis van voren nattig word. Dit om te voorkomen dat er door vocht, spanningsoverslag plaatsvindt. Dit kan een toestel defect doen raken. Dit gebeurt vaak als men het toestel van de camping haalt en direct aanzet.

Terug


Mag je een televisietoestel op zijn kant zetten?

Dat mag gerust. Alleen als het toestel nog aanstaat kunnen er rare kleurvlekken in beeld verschijnen. Die kunnen later weer weg zijn als hij weer op zijn "poten" staat.

Terug


Mag een televisie op stand-by staan?

Eerst dit:

De volgende beweringen worden gedaan:

  1. Een televisie op stand-by kan in brand vliegen.
  2. Er is op stand-by nog een hoge spanning aanwezig in het toestel
  3. Een toestel op stand-by gebruikt nog even veel stroom.
  4. Televisies exploderen.

Hier een toelichting op deze beweringen

Ieder toestel kan in brand vliegen. Een toestel dat via stand-by in brand is gevlogen, was altijd in brand gevlogen, korte of langere tijd later wanneer het in gebruik was. Er is technisch iets mis met het toestel en daarom is het in brand gevlogen.

Was het te voorkomen? Ja, maar dan had dat specifieke toestel nooit met de stekker in het stopcontact mogen zitten. Hoe kan u dat weten van een televisie? Dat kan u nooit weten. Alleen als u wist dat het toestel niet goed functioneerde en het toch bleef gebruiken.

Is de hoogspanning nog aanwezig? Neen, bijna bij alle huidige televisie toestellen word de hoogspanning op stand-by uitgeschakeld.

Bijna bij alle elektronische apparaten is de technische werking op stand-by hetzelfde.

Gebruikt een toestel op stand-by dan niet even veel energie? Neen, er is alleen geen vaste waarde die verbruikt word, maar het is vele malen minder aan energie, dan wanneer het apparaat in normaal gebruik is.. Metingen geven zelfs veel minder dan 5% aan. Er word tegenwoordig ook gebruik gemaakt van een eco-stand bij videorecorders. Het is wel verschillend per apparaat en na te meten, als u dat voor uw apparaat wil weten. Zie de vraag: Hoeveel gebruikt een televisietoestel aan energie?

Exploderen televisies dan niet? In praktijk ben ik het persoonlijk nog niet tegen gekomen. Knallen die men hoort zijn mogelijk knallende condensatoren, die een oorverdovend geluid maken, door kortsluiting van de condensator of doorgeschakelde wisselspanning op de condensator, maar deze hebben geen explosieve kracht, maar kunnen er na wel brand veroorzaken. Beeldbuizen zijn "leeg", vacuüm. Het glas kan wel "springen". Maar zelf heb ik ook nog geen beeldbuis zien exploderen.

Samenvattend:

Een televisie niet op stand-by laten staan is geen garantie dat het nooit in brand zal vliegen. Er zijn gevallen van brand bekend, waarbij het toestel niet eens met netschakelaar aan stond of zelf speelde.

Wel zijn de volgende tips belangrijk.

  1. Als het apparaat uitvalt tijdens het spelen, naar een brandlucht ruikt, ook al is er aan het beeld en geluid niets te merken, er een sissend of knetterend geluid uit het toestel komt, laat het na kijken en laat het dan zeker niet op stand-by staan. Haal voor de zekerheid ook de stekker uit het stopcontact en controleer daarna als er geen "rare" dingen in toestel gebeuren, voor u wegloopt.
  2. Monteer een brandmelder. Het kan op tijd waarschuwen voor "iets raars"
  3. Als u op vakantie gaat, ontkoppel al dit soort apparaten van de netspanning en laat niets op stand-by staan.
  4. Laat het apparaat niet ondeskundig repareren. Lange tijd later kan er brand ontstaan door ondeskundige reparatie.(verkeerde zekeringen, geen originele onderdelen of handelingen die onverantwoord zijn)

Onze conclusie:

Er zou een onderzoek moeten komen naar het merk, type en omstandigheden van ieder afzonderlijke brand in een televisie toestel. Dit zou geïnventariseerd moeten worden om zo een beter beeld te hebben van de directe oorzaken van brand in de desbetreffende televisietoestellen. Dit zal in samenwerking met de brandweer, getroffen consumenten en een werkelijke kenner van het uiterlijk van de merken moeten gebeuren. Het is mogelijk dat het alleen bij bepaalde merken en of types voorkomt. Dit zal enigszins wat duidelijkheid geven. Alleen zal dit geen waterdicht voorkomen van brand in televisietoestellen betekenen. Het zal blijven voorkomen, maar misschien kan er gewaarschuwd worden voor het op dat moment nog in gebruik zijnde toestellen, waar het nog niet is gebeurd, maar wel het gevaar aanwezig is.

Terug